Ahad, 2 Oktober 2011

Seronoknya kalau saya ada kembar~(part 2)

hari ni hari isnin..warna baju yang sesuai hari ini ialah putih..okey!

"cik dayah oiiiiiiiiii! ngapenye warne putih..x hade warne laen ke nak pakei??"

hahaha..kalu nak pakai warna laen..tunggu la hari lain..hikhik..

baeklah sebenarnya warna putih adalah lambang kesucian dan semangat ye..kenapa perlu semangat?! yela..sebagai seorang pelajar dan pekerja merangkap hamba Allah..kebiasaanya menjadi hari permulaan bagi pekerjaan, persekolahan dan sebagainya..kecuali la mereka yang berada di kelantan, kedah dan terengganu..(mereka bersekolah dan berkerja bermula pada hari ahad ye..sila take note!)

tengok ni!



lepas ni xyah la nak post banyak-banyak kali..korang boleh tengok kat table ni okey..

CLEAR!! setel bab baju..

**********

saya nak sambung citer pasal kembaqq....

besenye kite dengar kembar ade 2 je kan..dah nama pun kembar..sesuatu yang serupa..biasanya benda yang serupa ada 2 je..tapi camner lak boleh ada 3,4,5,6,7 kembar? aha..bohong la kalu ade 7, kalu ade pon..jarang sumenye hidup..mesti ade sorang or duorang yang x panjang umur kan..

malam semalam saya selongkar segala isik internet dan saya jumpa ini!!

ceritera bagaimana kembar boleh terhasil..tapi yang ni kembar 2 je tau..



  1. Kembar seiras berasal dari satu telur yang tersenyawa dengan 1 sperma. Mereka akan mempunyai jantina yang sama dan rupa yang sama.
  2. Kembar tidak seiras pula berasal dari telur-telur yang disenyawakan oleh sperma yang berbeza. Ia mungkin mempunyai jantina yang berbeza atau sama.
  3. Kandungan kembar mempunyai lebih risiko untuk lahir pra-matang, keguguran dan kejadian bayi cacat.
  4. Bayi selalunya mempunyai berat badan yang lebih kecil semasa dalam kandungan dan selepas lahir.
  5. Kandungan kembar mempunyai lebih risiko untuk kematian bayi dalam kandungan, samada salah satu atau keduanya berkemungkinan berpunca dari masalah uri, tali pusat terbelit, kecacatan dan lain-lain.
  6. Vanishing Twin adalah istilah yang digunakan untuk mengambarkan kandungan kembar yang tiba-tiba hilang dan menjadi satu. Ia selalunya terjadi pada awal kehamilan iaitu 6-7 minggu dan cuma dikesan melalui ujian ultrasounds.
  7. Ibu yang hamil anak kembar lebih berisiko untuk mengalami PRE-ECLAMPSIA, satu keadaan penyakit darah tinggi yang serius dan juga masalah kencing manis.
  8. Disebabkan oleh uri yang lebih besar, ibu lebih berkemungkinan untuk mendapat Placenta Previa, satu keadaan dimana uri berada pada kedudukan bawah yang boleh meberikan pendarahan faraj semasa hamil.
  9. Ibu sering mendapat ‘ morning sickness yang berganda dari biasa dan sakit sakit semasa hamil yang lebih kerap dan teruk dari kandungan biasa.
  10. Peluang hamil kembar menjadi tinggi sekiranya anda mempunyai saudara terdekat yang mempunyai anak kembar.
  11. Hamil kembar bermakna ibu hamil kembar perlukan lebih pemakanan vitamin dan zat dari kandungan tunggal kerana anda akan lebih kerap mendapat anemia iaitu masalah kekurangan sel darah merah.
  12. Anda lebih berisiko untuk menjalani pembedahan ceasarean kerana bayi kembar lebih cenderung berada dalam kedudukan tidak normal kerana saiz yang lebih kecil.
Ibu kembar lebih kerap mendapat risiko tumpah darah selepas melahirkan samada kelahiran melalui caesarean mahupun kelahiran normal.

**********

memandangkan risiko untuk dapatkan anak kembar ni agak mengerikan..so, saya terpaksa bermimpi je la untuk nak dapat anak kembar..(uihhhh..baru umo 20 kot)..


rasanya korang sume dah tahu yang setiap seorang daripada kita ni ade kembar seramai 7 orang?! but not sure la, 7 orang kembar tu termasuk kita atau tidak..(semoga kembar-kembar saya sihat selalu)

tapi sayangnya kembar kita tu jarang jumpe..tapi, kalu kembar artis tu senang pulak nak jumpe kan..pastu kembar dorang ni bukan orang biasa je tau..kembar dorang ni pun ade yang penyanyi..ade ratu cantik la..uisshhhh, cam besh je..

jom layan sikit artis kita yang ada kembar..

**********

ni kembar diana danielle..seorang ratu cantik..nama die? hm..tengok la kat tag die sendiri.


hahahahaha..sebijik-sejibik kan?

next plak..Ziana Zain ngan Jennifer Lopez..ni gambar ni saya amik dari google image ye...


tapi xdela sama sangat..sikit la...!!

next plak, gambar Zizie Izette (btol ke x den ejo)


x tau la pulak nama kembar die..

next ialah Juliana Evans dan kembar beliau, seorang warga indonesia...


hihihi..next plak..Amy Mastura..ni memang tengok macam iras sangat-sangat..


**********

next pulak, gambar farawahida dengan bintang bollywood, Kajol!




erm..xde la seiras sangat..tapi, boleh la...


ni pulak Jaclynn victor dengan Janet Jackson..


mulut dorang same kan?..^^

lagi satu ni Amyza Adnan dengan Fauziah latif..


lebih kurang je dorang..kalu pandang fauziah latif, nanti mesti x ingat rupe amyza adnan camner..dan camtu la sebaliknya..sebab rupe dorang same je tengok...

**************

habis part artis..

lagi satu..korang jangan pikiaq kembar ni mesti manusia jugak okey..cube tengok bawah ni yang mana kembar dorang kartun tau..ade jugak yang kembar dengan kucing..rasa macam x masuk akal..tapi, bila dah tengok 2 3 kali..memang x nafikan, ade persamaan kot!


teheee....same kan??..ni just ilustrasi pelukis je, yang mana muka sebenar convert jadi katon..huahuahua..camner la muka saya kalu jadi kartun?!

next ni pulak..kembaq kuciang dengan manusia..layanzzzzz!!!


same kan????

hahahahaha..jangan kate orang ni lahir sekali ngan kucing lak..ni sekadar mata yang memandang..kadang-kadang kita pandang macam sama..tapi, bila oranglain pandang..dorang kata x sama..depends la pada mata orang tu..dorang ade penilaian dorang sendiri okey..

papai..doakan saya dapat jawap test esok..tq^^

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Sudilah untuk meninggalkan komen berkenaan entry saya. Insha Allah saya akan membalasnya. Terima kasih.. ❤️❤️