Ahad, 18 Oktober 2015

DIDIK : ALAT BANTU MENGAJAR #1

Assalamualaikum..

Harini MH nak tunjukkan idea alat bantuan mengajar untuk anak kecil yang berusia dari 1 tahun hingga 6 tahun. Semoga bermanfaat..!!




** Sila klik gambar untuk zoom.


Saya pengedar sah Shaklee, untuk tempahan
sila hubungi 0192112090.

Sabtu, 17 Oktober 2015

ANEKA RESEPI UNTUK SI MANJA #1

Assalamualaikum...

Berikut beberapa resepi yang mommy comel semua boleh cuba untuk berikan pada si comel anda. Nampak menu pun semua sedap.. confirm meleleh air liur. Jom cuba!!!



'



** SILA KLIK GAMBAR UNTUK ZOOM


Terima Kasih kerana sudi singgah dan baca entry ini! Muah!











Ahad, 7 Jun 2015

Kebaikan Basic H Shaklee

Assalamualaikum..

Hari ni i nak cerita pasal kebaikan basic H daripada shaklee... Basic H ni multipurpose detergent tau. Sesuai untuk semua kulit, even kulit sensitipp macam i pun boleh pakai juga. Takyah risau ok!




Ok, tu gambar basic H , dan ini perlu ada dirumah anda ok. Kenapa perlu ada benda ni. Bagus sangattt ke sampai kena beli beria and letak kat rumah. Hahahaha.. Jawapannya of course kene ade. Ok i akan terangkan 1 by 1 pasal basic H ni yang mungkin ramai yang tak tahu.

1. Siapa yang ada anak yang bersekolah or adik beradik yang masih bersekolah. Mesti susah kan nak basuh kasut sekolah. Nak lagi kalau anak kita tu baru darjah 1, mane la dorang tau erti kebersihan ni. So, kita sebagai ibu bapa mesti pening kepala macam mana nak bersihkan kasut anak. Kalau sental beria pun mesti ade jugak kesan kuning dan kotor sikit. Takkan nak basuh pakai clorox pulak, clorox tu semestinya buat kulit tangan akan kering, lepastu kain kasut tu pun cepat reput, sayangla kasut mahal mahal tapi bile dah cuci pakai clorox jadi reput.



Sooo.. senang je. korang gunakanlah basic H ni.. tak payah nak letak banyak banyak letak je 3-4 titik dalam air rendaman kasut tu.. biarkan semalaman, then esok tu korang berus manja-manja. Mesti korang terkejut tengok hasilnya nanti. Lagi pula kulit tangan jadi soft je tak macam pencuci lain. Lepas dah pakai ni, anak-anak pun dah rajin nak basuh kasut sendiri. dah tak menyusahkan ibu untuk basuh kasut dorang. 

2. Kalau macam i, selalu beli sayur banyak, lepas tu pakai sikiiit je, so sayur yang belum guna lagi tu biasa simpan dalam peti. Sehari je akan jadi layu dan tak segar. Kalau nak tahan lama pun bungkus dengan surat khabar barulah sayur tu terjaga sikit. Tapi, dengan basic H, korang cuci rendam sayur selama 5 minit je, sayur tu akan kembali segar tau. Tak percaya tengok gambar bawah ni.



Siap kembang lagi sayur tau. Dan yang paling penting, sayur tu selamat dimakann, malah lagi bersih sayur berbanding basuh dengan air tau. Hebat kan basic H ni.

3. Siapa kat sini ada masalah kutu rambut? Mesti dah boring hari-hari nak kene sikat rambut untuk buang kutu, tambahan pulak kalau yang jenis suka share bantal, lagila kutu senang nak merebak. Takkan nak potong rambut, sayangla rambut pajang-panjang tapi nak kerat sebab ade kutu. Kalau nak tahu basic H ni pun boleh buang kutu tau.. macam tak percaya kan. Cuba dulu baru tahu hasilnya.


Jom pakai basic H, confirm puas hati. Tak payah nak bazir masa untuk sikat kutu berjam-jam sambil kepala tertunduk-tunduk camtu, sakit leher tau tak.

4. Lagi kegunaan basic H, ibu yang mempunyai anak kecil yang masih menyusu botol. Mesti mempunyai masalah nak bersihkan puting susu botol kan. Lagi-lagi bahagian dalam puting tu, dengan berkeraknya. Tahu tak kalau tak basuh puting tu, macam-macam bakteria akan masuk kedalam perut bayi anda semasa mereka menyusu. Tak kesian ke tengok anak-anak hisap puting kotor dan berkerak. Kita sendiri pun geli bile tengok kan. Rendam dengan air panas pun tak jadi. Nak cuci guna pencuci pinggan. kita sendiri tak yakin pencuci tu selamat ke tak untuk puting tu. 



Dengan basic H hanya guna setitis je basic H untuk bersihkan kerak susu tu. Rendam dalam air dan letak setitik je. CUkup untuk membersihkan kerak-kerak susu tu. Kerja pun mudah dan selamat. Lagipun basic H mempunyai pH yang seimbang, selamat untuk puting botol susu.

Antara lain kegunaan basic H ni, boleh hilangkan karat, untuk bersihkan jubin dan perabot rumah, bersihkan kotoran pada dapur memasak. Hilangkan kesan kotor pada kolar baju. Kalau anak anda demam pun, mandikan anak dengan basic H, insha Allah suhu akan turun.

Hmmmm... macam-macam kan kegunaan basic H.

Berapa pulak harga nya??

Murah jeeee...jangan kedekut duit untuk membeli barangan yang ternyata 1001 kegunaan.

BASIC H ORGANIC SUPER CLEANING CONCENTRATE (16OZ)
RM48.00 ( TIDAK TERMASUK POS)
WHATSAPP 0192112090 ( Hidayah)
COD SETAPAK, GOMBAK, DANAU KOTA



Khamis, 30 April 2015

Petua Agar Bayi Anda Berkulit Putih

Assalamualaikum..

Pasti ramai bakal ibu yang baca blog mummy bijak ni mahukan bayi mereka berkulit putih gebu gebas kan? Sama jugak macam mummy.. Selalu sangat baca petua dan search kat google cara cara  dan juga pemakanan yang boleh membuatkan bayi kita putih dan gebu semasa dilahirkan. Memanglah warna kulit dipengaruhi oleh genetik mak dan ayah kan. Kalu mak dan ayah berkulit gelap. Tak mustahil anak yang dilahirkan mesti ada juga yang berkulit gelap kannn.. Tapi tak semestinya..ada jugak bayi yang dilahirkan putih tanpa ikut warna kulit mak dan ayah. Haaaaa, macam mana nak dapatkan bayi berkulit putih. Jom kite tengok petua yang mummy cadangkan ni. Alhamdulillah Haris Mikhail berkulit cerah dan bersih semasa lahir.

Petua Agar Bayi Berkulit Putih Semasa Lahir.

1) Semasa hujung kehamilan, amalkan meminum air kelapa muda segar. Kalau amalkan dihujung kehamilan. Insha Allah bayi yang dilahirkan berkulit bersih je tanpa sebarang ruam or bintik bintik merah kat muka dan badan.

2)  Soya - soya juga boleh menjadikan kulit bayi cerah dan gebu. Tetapi, pengambilan soya yang terlalu kerap boleh menyebabkan kulit bayi menjadi sensitif. Jadi boleh amalkan seminggu 2x pengambilan soya untuk kulit bayi cantik. Kalau ambil hari hari nanti kulit jadi sensitif. Kalau putih tapi berparut sebab sensitif pun x cantik juga kan.

3) Amalkan membaca surah Yusuf sepanjang tempoh kehamilan. Nabi Yusuf kan merupakan nabi yang kita tahu ketampanan dia. Moga dengan mengamalkan surah ini. Bayi kita juga dikurniakan ketampan macam baginda bukan sahaja dari segi fizikal malahan rohaninya.

4) ESP SHAKLEE - minumlah esp shaklee.. Mudah, semua khasiat ada dalam 1 tin yang penuh berkhasiat. Bukan je elok untuk ibu mengandung, ibu berpantang dan ibu menyusukan baby pun amatlah baikkkkk sangat. Kalau minum semasa hamil pun, lagi bagus untuk kulit bayi dan tumbesaran bayi..


Kebaikan ESP SHAKLEE untuk wanita hamil.

- Sumber protein dan asid amino untuk pembentukan bayi dalam rahim ibu.
- Memelihara dan membina otot ibu akibat kurang bersenam.
- Protein membantu proses kelahiran.
- Sistem imun badan untuk melawan penyakit semasa hamil.
- Mengurangkan rasa loya.
- Mengenyanglan
- Menambah tenaga.

Kebaikan ESP SHAKLEE untuk wanita berpantang dan menyusu.

- Sebagai milk booster untuk menambah susu badan.
- Bayi cepat kenyang melalui breastfeeding.
- Menjadikan kulit bayi gebu gebasssss.
- Menjadikan bayi lebih bersemangat dan bambam.

Mummy sendiri beri pada Haris susu badan and mummy sendiri consume esp shaklee.. Bukan sahaja baik untuk mummy.. Yang penting bayi sihat tanpa meragam kan. So, kepada yang membaca blog mummy yang berminat untuk dapatkan esp shaklee dengan harga kasih sayang. Boleh hubungi mummy untuk tempahan.

Call / whassap : hidayah 0192112090
Shaklee id : 145183
Email : cahayapetunjuk275@yahoo.com
Atau boleh visit dan like page mummy untuk lebih banyak info.

Jommm sama sama menjadi ibu terhebat!!!

Rabu, 1 April 2015

Petua Hilangkan Kuning Pada Bayi G6PD.

Assalamualaikum..

Hari ni i nak share tips or petua yang i amalkan untuk hilangkan kuning or jaundis pada bayi yang mempunyai G6PD. Yela Haris pun mempunyai G6PD deficiency. Rasanya korang boleh google ape tu G6PD. Kalau ade bayi G6PD ni, banyak benda yang kita kene pantau, pemakanan kita and penjagaan bayi tu sendiri. Ibu tak boleh makan ikut suka hati je terutama ibu yang breastfeeding sebab ape yang kita makan tu akan sampai pada bayi kita.

Lagi 1, bayi yang ada G6PD ni kuning dia lambat hilang. Haris sendiri makan masa sebulan untuk kuning tu hilang. Terutama pada bahagian mata putih. Bila dah sebulan barulah mata putih die tu betul-betul nampak putih cerah. Tips ni pun boleh diamalkan untuk bayi yang lain..walaupun takde G6PD. Bukan nak kata tips ni betul-betul berkesan, ini cuma usaha yang saya lakukan dan hasil yang saya nampak sangat memuaskan. Nak nak lagi Haris ni anak sulung. Lagilah saya ngan mak jaga betul-betul. Banyak yang x boleh dari yang boleh.

Korang boleh tengok tips ni, boleh cuba untuk bayi korang.

1. Buah Kurma

Kurma sebijik tu memang bayi tak boleh makan, lagipun perut bayi kan lembut. Hanya boleh hadam susu ibu sahaja. Oleh itu, ibu jelah yang makan, khasiat dalam kurma bagus untuk bayi. Kurma kan makanan sunnah. Semestinya berkhasiat. Macam saya memang kurma tu macam snek, saya memang amalkan selalu. Lepas makan kurma kuning Haris turun, walaupun tak banyak, tapi sekurangnya ada perubahan yang baik.





2. Anggur Hitam.

Kalau korang google pun, ramai yang cadangkan anggur hitam. Saya pun ada cuba, cuba titiskan jus anggur hitam yang pure tu kedalam mulut bayi. kalau x boleh titiskan, korang cuba lenyek buah untuk ambil pati dia, dan suapkan kedalam mulut bayi pakai sudu.. cukup sebiji sehari, ada jugak yang guna 3 biji sehari..tapi bagi saya sebiji sudah memadai. Kalau jus tu tak habis, buang je.. jangan simpan dalam peti and bagi balik kat baby. No way! sebab jus tu dah terdedah.




3. Susu Formula

Memang susu ibu adalah susu terbaik. Tak dinafikan..nurse pun memang cakap macam tu. Tapi mase saya keluar dari wad dulu. Ada staf nurse bagitau saya. Berikan bayi susu formula supaya bayi cepat berak, lagi kerap dia berak, lagi banyak kotoran akan keluar. Jangan beri susu ibu lagi..sebab masa mengandung mesti kite dah makan macam-macam kan. Nak-nak lagi kalau mengidam yang pelik-pelik tu. Kita tak tahu ape kandungan dalam makanan tu, pastu menjadi susu dan kite beri pada bayi. Stopkan dahulu. Saya beri susu Dugro je, Lepas habis kuning barulah beri balik susu ibu. Yang ni memang saya amalkan lepas seminggu Haris lahir..Alhamdulillah, lepas 2 hari berturut bagi minum susu formula, kuning turun n saya dah x payah datang klinik cek kuning dah.




4. Air Cap Badak

Air cap badak ni korang gunakan untuk mandikan bayi. Maklumlah kuning ni panas, so bila mandikan dengan air cap badak ni, badan bayi akan sejuk sikit. Elok mandikan waktu pagi, Mandikan bayi macam biasa pakai air suam. Bilasan erakhr gunakan air ni sebotol. Insha Allah berkesan.





5. Buah Kundur

Yang ni saya guna masa dah nak hujung-hujung dah. Cari je buah kundur kat supermarket tu, letak dalam air masak. Pastu isi kat dalam botol susu, bagi bayi minum. Alhamdulillah.. kuning Haris hilang lepas minum air ni.




Kirenye lepas amalkan semua ni barulah Haris betul-betul bebas jaundis, tu pun amik masa sebulan. Bayi G6PD memang lambat untuk hilangkan kuning. Semua ni saya cuba ikhtiarkan sahaja. Kepada ibu-ibu yang mempunyai bayi G6PD boleh amalkan tips ni.

Terima kasih, sudilah komen dan bagi feedback pasal artikel ni.

Sabtu, 12 Julai 2014

Petua Hilangkan Angin Dalam Badan Semasa Hamil

Assalamualaikum..

I nak kongsi tips or petua untuk hilangkan angin dalam perut or badan bagi ibu-ibu yang mengandung. Nak lagi macam i, nak makan ape pun x boleh, asal makan je mesti keluar balik segalanya yang dah dimakan. Kadang-kadang sampai nak makan balik pun takot, sebab takot keluar balik. Sampai badan pun dah masuk angin, bile badan dan masuk angin, memang badan lemaulaa..nak buat kerja rumah pun malas. Nak pergi keje lagi lah malas. Alahai...

Pastu kelmarin rajin la nak google tips untuk hilangkan angin ni, i xnak makan halia ke bawang putih ke ape. Takk suke nak telan macam tu, x kena ngan perut. silap hari bulan muntah balik halia tu. Konon makan nak hilangkan angin, lagi nak bagi badan berangin ade la sebab muntaah je.

I google and jumpe 1 blog ni yang suggest untuk minum milo suam untuk hilangkan angin dalam badan.



Setakat 3 hari i try, petua ni memang berkesan, sangattttt berkesan. Sedap pulak tu. Caranya macam mana ekk? Simple je, cara dia sama je macam buat milo biasa. Lagi bagus gune milo je, letak 3 sudu makan milo dalam cawan, letak air panas.. nak kasi suam sikit, tunggu la bagi air tu sejuk. Pastu minum macam biasa. Make sure suam tau, jangan letak air batu tau, kang nanti bertambah lak angin dalam badan kalau letak ais. In Sha Allah, lepas je minum milo suam ni, ready la untuk kentut ke, sendawa ke.. yang pasti lepas je angin ni keluar, badan pun rasa lebih ringan, perut dah tak meragam.

I lepas amalkan petua ni, Alhamdulillah...dah xde angin dalam badan, dan yang best sekali dah tak muntah-muntah or loya pun. Sekarang dah boleh makan ape je mase berbuka. Tapi makan yang berkhasiat la kan. Baik untuk kesihatan bayi jugak.

So untuk ibu mengandung yang ade masalah angin macam saya ni, saya cadangkan anda untuk cuba petua ni ok. In Sha Allah berjaya...


Selamat Mencuba!!!

Assalamualaikum. Jumpe lagi next entry.

Pengalaman Pertama Mengandung

Assalamualaikum...

Actually entry ni nak cerita pasal petua. Tapi yang nak cerita pasal lain. Hehehehe..
Oh yaaa sebelum tu i nak inform yang tak lama lagi akan jadi seorang ibu! Yessss seorang ibuuuuu...Im mommy to be.. Wehuuuuu, Alhamdulillah, dah nak masuk tahun pertama perkahwinan ni, i and suami dikurniakan rezeki yang sangat besar dengan kehadiran orang baru in our life. In sha Allah, minggu lepas mase start puasa asyik muntah-muntah je. All out, ape yang makan memang xde yang tinggal, semua keluar habis. I memang x suke muntah, sebab i jenis kalu muntah semua akan keluar sampai takde satu pun yang tinggal dalam perut. Huk hukk, sedih kan. Esoknya pun camtu jugak, sampai la seminggu puasa. Masa tu husband suruh pergi hospital je terus sebab takut keracunan makanan ke ape ke kan. Yela, kalau dah puasa, memang semua makanan nak bedal mase berbuka tu, nak nak lagi makanan yang jarang jumpe, tu pun setahun sekali mase puasa baru jumpe makanan semua tu. Bila makanan tu dah bercampur, perut pun memulaslah, mase tu la nak pergi terawih pun nak tak nak je. Haih la ape punye perangai camni..Korang jangan ikut tau perangai camtu.

So bile pergi hospital tu, dah register semua. Jumpe la doktor, doktor pun tau la tanya patient camner kann. Nak lagi waktu tu klinik pesakit luar tengah crowded dengan orang ramai. Mesti la doktor pun nak cepat jugak. Doktor tu tanya camni.

D : Sakit ape ye? (muke doktor macam malas nak layan)
I : Tak sure la doktor tapi dah 3 hari puasa ni saya asyik muntah-muntah je, asal makan je muntah, makan je muntah.

D : Ada cirit birit tak ? ( sikit punye panjang i jawap, doktor tanya seciput je, mencii..)
I : Takde pulak doktor, just muntah je...

D : Maybe keracunan makanan kot, sebab awak salah makan, sekarang kan puasaa..Saya bagi ubat antibiotik dengan ubat untuk bersihkan perut.. (doktor jawap dengan konfiden)

I yang xde basic medic ni pun hangguk kepala and blah camtu je. Then i keluar bilik, my husband ask me semuanya ok tak. I cakap la doktor bagi ubat keracunan makanan. Mu husband pun ok lah, die pun agak i keracunan makanan. So kitorang pun pegi amik ubat kat farmasi and balik rumah dengan riangnya..

Balik tu, i muntah lagi, husband i marah suruh makan ubat. Sampai 3 hari makan ubat yang sama tapi still xde perubahan pun. Haaa, mase ni la i dah rasa lain. I rasa i pregnant. Confirm! walaupun x pernah lalui pengalaman tu, tapi yela kan. Kite wanita kan mesti la akan terfikir jugak pasal ni. So, i cakap kat husband i yang i kate yang i ni maybe mengandung, die macam ye ke tak ni. Yela sebab jumpe doktor, doktor kate salah makan. Pastu i explain la kt husband i, dulu memang i ade jugak keracunan makanan, tapi kalu keracunan biasanya mesti muntah and cirit birit, lepas makan ubat, dalam masa sehari pun boleh ok dah, tapi ni dah 10 hari puasa pun still same je. Badan pun dah kurus dah sebab x makan, yela risau makan je muntah, makan je muntah. So, dipendekkan cerita, esoknya my husband beli la pregnancy test kat Guardian tu ha, beli yang murah je, asalkan boleh cek. Dalam pek tu die ade provide tester, collector and pipette. Lepas dah test tu hasilnya ialahhhhhhhhhh..... Yahoooooo, Alhamdulillah, Emakkkkk rasa terperanjat, gembira semua ada, dekat tester tu ada 2 line, 1 celar, 1 lagi tu x celar sangat. Bila refer balik kat guideline die tu, die kate line yang terhasil tu sebab awal pregnancy lagi. sebab tu 1 kabur and 1 lagi tu clear. Confirm dah mengandung, excited nak jadi ibu pada usia 23 tahun.. hihihi.

Semalam dah cek ngan klinik kesihatan ibu dan anak kat Gombak, nurse yang incharge tu predict kandungan dan 6 minggu.. Alhamdulillah, next appointment 20/8 nanti. Maybe mase tu boleh cek baby kot. Hihi.

Ok readers, next time i akan update lagi perkembangan ok, kepada semua wanita yang bakal menjadi ibu and yang mengandung anak sulung. Sudilah share information or perkara yang baik untuk wanita hamil untuk kebaikan ibu dan baby ye.

Assalamualaikum semua..

Jumaat, 30 Mei 2014

JOB DI RUMAH : Jana Pendapatan RM500.00 Seminggu!!

Assalamualaikum...

Sekian lama iolls x update blog ni kan. Setahun dah kot. Oh yaa.. iolls nak inform uolls yang iolss dah kahwin nokk.. Maaf lah x inform korang semua sebab internet xde kat rumah, so nak update pun mene tunggu masa yang sesuai. Sorry ye...

So dipendekkanc erita, i dah stop study kat perlis, and sekarang ni i tengah bekerja dekat company yang buat financial investment. Investment ape tu?? Ha ha ha, kalau nak tau nanti kite chat ok. By the way, sekarang ni i nak cerita kat korang pasal satu website yang offer job online kepada korang. Job online senang jeeeeeee.... korang x perlu susah payah nak jual barang ke ape. Korang pernah dengar Job Di Rumah x ??

Kalau nak tahu lebih lanjut. Korang cuba baca link bawah ni...

JANA PENDAPATAN RM500-RM1000 SEMINGGU DARI RUMAH TANPA MODAL!!!

Next time cerita lain ok. I ade keje nak setelkan jap. Baiiiii.