Rabu, 28 September 2011

Kejuruteraan Metallurgi di UniMAP

Assalamualaikum...

sebelum masuk UniMAP ni..saya ada jugak dapat offer dari Kolej Matrikulasi Kedah (KMK) kat Changloon. tapi saya tak nak pergi..sebab ape?..sebab saya masa tu sedang amik ujian memandu..jadi kalau saya pergi ke KMK, maksunye nanti saya kene tinggalkan ujian memandu tersebut..nanti x dapat la lesen kereta macam sekarang......

(^_^)

eheheee.....!!

memandangkan saya x dapat pergi ke KMK, so saya kene tunggu lah result dari UPU kan, sama ada saya dapat tawaran untuk ke IPTA atau tidak..

Alhamdulillah syukur..saya dapat offer dari UniMAP untuk program Diploma Kejuruteraan Metalurgi..

masa mula-mula dapat tu kan..happy tau..

tapi.....

bila mak ngan abi saya tanya..

"Metalogi tu hape...??"

erk..saya pon x tahu hapebende kos tersebut...

tapi bile dah cari kat sumber-sumber Google and bukak UniMAP punye website baru lah saya tahu Metallurgi tu ape.....

bagi mereka yang selalu saya bertanya pada saya apakah sebenarnya Kejuruteraan Metalurgi tersebut..pasi baca dan jangan tanya dah ye..!!

"Terima kasih..."

baiklah..kejuruteraan metalurgi ni merupakan satu kos yang mana banyak mendedahkan pelajar mengenai unsur-unsur logam..

"unsur logam tu macam mana...??...ape??...ceciter ceciter....!!"

korang tahu x emas? perak? gangsa?

haaaaaa.. itulah antara contoh-contoh logam yang kami belajar disini. bukan tu je..kami jugak belajar macam mana nak estrak sesuatu logam daripada tanah. kan kebanyakan logam kita jumpa daripada tanah..

contohnya macam emas...kalau orang dulu-dulu dia guna teknik mendulang untuk dapatkan emas kan...haaa.sekrang x perlu okeyy....x payah la nak susahkan diri untuk mendulang..habis sakit tulang belakang ni ha.. cik kiah oiiiiiii!

**********************

seterusnya..kitorang belajar cara untuk welding dua besi...

**welding --> tekinik untuk menyambung 2 besi menggunakan haba.

hahaahaha...macam seronok kan...tapi kalu bagi lelaki memang seronok sebab lab die memang sangat mencabar...

kalu perempuan kitorang hanya suka subjek yang menghafal..senang sikit nak skor...lagi 1, kos ni x banyak subjek yang memerlukan pengiraan melainkan subjek wajib univerisit macam Matematik tu boleh la...

bagi mereka yang nak masuk UniMAP dan berminat dengan kos saya ni..saya listkan dekat bawah ni subjek yang perlu di ambil untuk sepanjang 3 tahun (Diploma okeyy)..

SENARAI SUBJEK

1- Introduction to Engineering Materials.
2- Ferrous Metal.
3- Strength of Materials.
4- Workshop practice.
5- Engineering Drawing.
6- Basic Computer Aided Drafting.
7- Basic Static and Dynamic.
8- Materials Science.
9- Nonferrous Metal.
10- Metal Extractive technology.
11- Metals Welding technology 1 and 2
12- Chemicals Thermodynamics.
13- Foundry technology.
14- Machining of Metals.
15- Metal testing
16- Powder Metallurgy
17- Heat treatment
18- Metal protection.

*************
banyak kan..tapi jangan risau..ini untuk 3 tahun je...sekejap je tau..

subjek yang diambil untuk semester pertama  tidak perlu diulang untuk semester kedua melainkan subjek tersebut korang gagal untuk lulus atau korang nak baiki balik keputusan korang yang lepas-lepas..
kalu ada jugak yang jenis rajin nak amik sampai 2, 3 kali pon..bagus jugak..hahahaha

lagi satu..korang perlukan ini...


* buku panduan akademik!

saya rasa semua universiti ada sediakan buku ini untuk kemudahan pelajar mereka...kalau kat UniMAP, buku ini berbeza mukanya bagi setiap sidang akademik.. untuk batch saya, buku dia warna biru..macam dekat atas ni.. okey..

dah pkol 3.00ptg, saya nak sambung study..esok ada test..

doakan saya dapat jawap ea..terima kasih..

-THE END-

5 ulasan :

  1. assalamualaikum,
    nak tanya apa bidang kerja yang boleh kita ceburu kalau masuk bidang ni?

    BalasPadam
  2. hello...is there a lot of girls studying this course?? wat are d job oppurtunity do we have? do we have a bright future if we take this course?

    BalasPadam
  3. Tolong jawab soalan hihi.

    1. Wasalam wbt.

    Prospek kerjaya; Industri(Logam, Pemprosesan logam, Automatif, Perkhidmatan dan Penyelenggaraan, Fabrikasi Kejuruteraan, Kawalan mutu, dan Kejuruteraan dan rekabentuk produk.)


    2.Yes, many girls here. :) Don't worry.

    Jobs; Pembantu Jurutera[Proses, Pengeluaran, Pembuatan Kawalan Mutu(QC), Jaminan Mutu (QA), Analisa Kegagalan, Pembangunan(Produk,Proses,Bahan)]
    Pembantu (Metalurgis, Penyelidik, Teknik)
    Oleh sebab kursus 'Diploma', jadi peluang kerjaya adalah sebagai pembantu jurutera ataupun technician :)


    BalasPadam
  4. Ada asasi x utk bdg nie??

    BalasPadam
  5. kos ni ad utk degree ke x ye ??

    BalasPadam

Sudilah untuk meninggalkan komen berkenaan entry saya. Insha Allah saya akan membalasnya. Terima kasih.. ❤️❤️