Rabu, 23 Januari 2013

Half Moon Shawl Tutorial : Cover Your Chest

Assalamualaikum..hai sume,

Tadi saya ada jengok-jengok kat Youtube pasal tutorial tudung. Memang banyak kan tutorial tudung sekarang ni. Tak payah nak pergi beli majalah segala bagai untuk cari tutorial tudung, dah la kene bayar, pastu kadang-kadang description tutorial tu macam tak jelas sangat. Kadang-kadang, lain gambar lain pulak yang die terangkan. Susah la kan kalu Hijabistas or mereka-mereka yang kat luar sana nak berfesyen kan.

Tapi, ade satu je yang x menarik mengenai video tutorial ni. Cara pemakaian memang teramat ekstrem, kadang-kadang saya pun suka untuk mencuba segala fesyen yang baru yang dorang buat. Tapi tu la, kebanyakan sume tutorial tak tunjuk cara-cara pemakaian tudung yang menutupi dada. Korang perasan x? Ade tu memang ade. cume kebanyakkan takde la.

So, dengan ini.. Sila baca tajuk diatas. Hehee, saya nak kongsi satu tutorial menggunakan half moon shawl yang mana cara pemakaian shawl ini menutupi dada. Hehehe, nak berfesyen boleh, tapi kalu dah tuntutan untuk melabuhkan tudung sehingga kebawah dada tu. Mestilah kene buat kan. Itu dicatit nanti ye. Ok taknak cakap banyak. Lets go!!


Item yang diperlukan :

  •  Half moon shawl ( saya pakai half moon panjang 1.8m)
  • 2 pin ( keronsang laa )
  • 2 batang jarum peniti (jarum jahit pun ok rasenye)
  • Inner neck (nanti nak lilit, so xdela nampak leher.
Langkah-langkah :


1- Pakai inner kat kepala, then letakkan half moon shawl atas kepala. Make sure korang adjust shawl tu sebelah pendek dan sebelah lagi panjang ok. Macam tuto biasa yang dilihat di utube.


2- Lepas tu, pinkan shawl korang tu kebelakang. Sama ada korang nak pin kedalam, atau pun korang nak pin kan keluar.

3- Saya pilih pin secara keluar, boleh refer gambar. Juz tarik shawl kebelakang tapi keluar. ( korang paham tak ni..)


4- Then, bawak balik shawl yang di pin tu kedepan macam biasa. 

5- Then, yang belah pendek tu. Tarik kedepan dan pinkan kesebelah bahu yang bertentangan. Kalau macam dalam pic ni, shawl yang pendek sebelah kanan, so saya tarik ke sebelah kiri dan pin kan!


6- Yang belah panjang tu, korang tarik bawak ke depan. Dan lilitkan keatas kepala. Pinkan. Supaya shawl tu tak jatuh. Letak banyak-banyak jarum pun takpe, asalkan kemas.

7- Then, ambil satu lagi jarum tu, pinkan kat belah tepi tu ok. Kalau tak nak pinkan pun takpe. Bagi dia lepas macam tu kan. boleh feeling ala-ala hindustan gitu :3


8- See yaa, dah jadi. pastu nanti korang kemas-kemaskan sikit shawl tu supaya x nampak serabut sangat. Then adjust ape yang patut. Oh ya, masa nak pin belah shawl yang pendek tu, korang booleh adjust labuh dia panjang mana. Motif nak tutup dada kan. So adjust la sampai cover uolls punya dada ok. 

Dah siappppppp!! Senang kan! Selain tu, korang boleh pakai inner yang jenis ade awning tu, tu untuk sapesape yang tak suke lekap kat kepala la. Ok, see ya later. Babai.

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Sudilah untuk meninggalkan komen berkenaan entry saya. Insha Allah saya akan membalasnya. Terima kasih.. ❤️❤️