Rabu, 28 Mac 2012

Saya Tidak Sekuatnya

Tengah hari tadi, mase lunch . Parents saya dah ada kat meja makan. Dah sedia untuk makan tengahari. Tapi, saya masih lagi ada dimeja, still menghadap laptop untuk menyiapkan report. sambil mendengar lagu "Aku Hanya Umar " nyanyian kumpulan Hijjaz. Banyak lagi yang perlu diselesaikan, rasa macam nak skip je lunch. Tapi, disebabkan perut ni dah lapaq sangat. Saya stop dan pergi ke dapur.. makan ~ ~

Sampai je kat dapur, saya tengok mak saya tengah buat membancuh air anggur untuk ayah saya. Ayah saya baru balik dari K.terengganu. haruslah penat . Pastu, saya tengok pulak kat sinki, fuiyoooooooo.. banyak pinggan. Rase malas pulak nak basuh. Cis! i hate this feeling. Malas, malas, malas..

Saya usahakan untuk buang rasa malas tu, sebab tengok mak saya pon sedang bz membuat air. Dikelilingi oleh adik-adik kecik yang belum akil baligh untuk memahami erti kepenatan seorang emak . Cewahh. masing-masing duk memekak nak itu nak ini. Sorry, dorang bukan adik saya ye. Dorang sume cousin saya. Mak saya tolong jagekan. amik upah jaga anak orang.

--------------------------------------------------
Ok! pinggan dah habis basuh.. selesai, sekarang saya boleh makan. ^^

duk tengah makan, mak saya lalu..

"Mak, makan skali jom.."

" kejap, nanti mak makan"

oh God, boleh lagi mak saya kate kejap, sedangkan die x berhenti buat kerja dari pagi tadi. Saya pulak tolong ape yang patut je. pelik gak kenape mak saya kate kejap. Rupenye die bancuh pulak air sirap satu jag besar untuk cousin saya. mengada betol lah dorang ni. air masak xnak minum, nak jugak air manis. dah la kegawatan ekonomi melanda sekarang nih. cis!

Sambil duk tengah makan, saya duk fikir lagi pasal mak saya. Saya dah 21 tahun, dah besar. ye, cukup dewasa untuk mengerti jasa ibu dan ayah saya. besar sangat pengorbanan mereka. sedangkan saya yang baru je habis praktikal ni, bosan duduk rumah, mungkin dah terbiasa dengan situasi kerja masa praktikal. hohoho. Tapi, mak saya .. mak anda-anda semua. duduk rumah dan buat kerja yang sama hari-hari tanpa mengenal erti jemu. mengeluh apatah lagi. dorang rilex je wat keje. ni kite ni, mak suruh wat keje. banyak pulak alasan yang dibagi. ape pun tak boleh!

Pastu, saya fikir lagi, mampukah saya menjadi seperti emak saya. menjadi seorang ibu yang sabar kepada kerenah anak-anak die. walaupun anak dah besar gedabok..

Mampukah saya untuk menjadi seorang suri rumah yang baik untuk rumah tangga saya nanti..

Mampukah..

erk, mampu kot. insya Allah. semoga urusan dipermudahkanNya.

okey, sekarang ni mak saya ada disebelah saya. sedang berehat. duduk-duduk di kerusi. tapi, die x pasan saya taip entri ni..hohoh, malulah saya kalu die bace..


** My beloved Abi and Emak **

-------------------------------------------------
 besar sungguh pengorbanan mereka..

harap saya boleh jadi seperti mereka. Now, muhasabah diri. perbetulkan balik apa yang x betul, dan kekalkan apa yang dah betol.insya Allah. Saya berusaha untuk menjadi anak yang solehah..

AyahSeseorang ayah akan ditarik oleh anak perempuannya ke neraka di akhirat kelak kerana membiarkan anak perempuannya tidak menutup aurat, mengabaikan hal keagamaan seperti solat, dan bergelumang dengan maksiat.

Na'uzubillah.. saya sayang ayah saya..

Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka
Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.
Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda. 

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Sudilah untuk meninggalkan komen berkenaan entry saya. Insha Allah saya akan membalasnya. Terima kasih.. ❤️❤️