Ahad, 25 September 2011

Teknik belajar yang betul!

Assalamualaikum..

Saya yakin ramai pembaca diluar sana yang merupakan pelajarpelajar universiti, muridmurid sekolah, dan pelbagai lagi kaum yang terlibat dengan aktiviti study ni kan..haaaa..maklumlah..nila dah study..konfem punye lah ade yang x dapat nak tumpukan perhatian..banyak  faktor yang mempengaruhi kan..

kalu macam saya la..saya x dapat study sebab binatang ni..ni haaa..(-_-")..


##############
"kucing....".

tangan beserta jaket pada gambar diatas adalah saya..gambar ini diambil semasa sedang men'studi'kan diri..tibetibe datang adik hitam ni naik atas meja..seraya duduk bersama saya..hohohohooh..(klasik sungguh!)

tu satu..yang laen pulak adalah...


(^_^)

ni x kisah sangat sebab saya suka bace website ni..interesting dan boleh menambah ilmu pengetahuan..promote sat iluvislam..hehehehehe

bukan 2 je..banyak lagi sebenarnye..naknak lagi kalu banyak kawan sangat kan..maklumlah..baek atiii peramah..erk..(yeke?!)..abaikan..disamping itu..bile kerja dah banyak sangat sampai x tahu nak buat kerja mana satu..secara tidak langsung ia akan mengganggu ulangkaji kita kan..kesimpulannya..

"Jangan Buat Kerja Last Minittttttt!!!!"

"pehe?"

"pehe kakk!". jawab mereka yang berada dirumah...hihihih

by the way..bukan tu sebenarnya saya nak sampaikan sekarang..saya nak sampaikan mcm mana cara study yang betol..mungkin ada setengah pihak kata cara ini x betol..xpe..saya x kisah..sebab apa yang saya nak tunjuk ni adalah cara saya..dan melalui cara saya ni..saya dah buktikan yang ianya berkesan..mari kita tengok samasama.

**************

cara pertama :

1) KEMASKAN MEJA SEBELUM ULANGKAJI.

mengapakah saya cakap macam tu..memangla kene kemaskan..sebab bayangkan kalu meja anda bersepah dengan segala bagai macam barang?! dengan sampah sarap, kucingkucing (macam meja saya),notanota, failfail, makanan, minuman, henset (sila buang henset anda) dan pelbagai lagi..naknak lagi kalu dah jenis memang pemalas kan..So benda ni kite kene clearkan dari meja kita..okey!

2)LETAK NOTA YANG HENDAK DIBACA SETEMPAT.

maksudnya sekiranya anda semua mempunyai 1 subjek untuk diulangkaji..so anda perlulah susun nota tu setempat..jangan letak berterabur..kang x pasalpasal kene cari lah..bile dah cari tu..konfem la meja anda akan berterabur kan..so mase nak kemas meja tu..alangalang cari terus nota yang anda hendak baca..dah susun di sebelah kanan (kalu anda menulis tangan kiri macam saya) dan sebelah kiri (kalu menulis tangan kanan macam kawan sebelah meja saya)..supaya nanti senang anda nak capai nota tu nanti..okey!!

CLEAR!!!!

3) MIND SET UNTUK HABISKAN NOTA DALAM TEMPOH TERTENTU.

anda paham x ape yang saya nak cakap ni? kalu paham sila abaikan dan teruskan membaca poin seterusnya..kalu x faham..teruskan membaca okey!

contohnye : saya ada 5 Chapter untuk dihabiskan..dan saya mempunyai tempoh 2 jam untuk study nota ni..so..bahagikan lah lah masemase untuk study semua nota tu..kalu anda mempunyai masa yang panjang lagi untuk study..so anda boleh panjangkan masa belajar anda...

tapi....

kalu nota anda hanya sikit je..anda x perlulah untuk setkan masa yang lebih untuk study..(melainkan anda ni pelupa dan sebagainya)

macam saya..saya suka tengok jam..contoh sekarang pukul 10.30..dan saya akan mind set untuk habiskan nota tu dalam masa 30minit..kalu nota tu sikit la..kalu nota tu panjang..saya akan panjangkan lagi masa dia..depend pada sesorang la..okey! 

4) MULAKAN DENGAN BISMILLAH.

dimulakan dengan Bismillah..disudahi dengan Alhamdulillah...(lirik lagu nasyid raihan tu) bagi mereka yang beragama islam tu..bacalah doa..semoga hati kita tenang dan Allah mempermudahkan urusan kita untuk menuntut ilmuNya..


bagi mereka yang bukan beragama islam yang sedang membaca blog saya ni..mesti anda mempunyai cara yang tersendiri kan..x pon..anda tenangkan hati..dan lihat gambar yang mendamaikan..

(^_^)..

5) BELAJAR SAMBIL DENGAR LAGU ATAU ZIKIR DAN SEBAGAINYA.

macam saya..saya suka dengar lagu nasyid atau lagu yang rancak sikit mase study (bukan rock ea)..sebab muzik dapat memeberikan ransangan kepada otak kita..at least x da la rasa dan ngantok masa belajar..tp jangan la dengar lagu yang slow..saya pon boleh ngantok camtu..

6) BACA SAMBIL BUAT NOTA

kalu kita dengar dan baca tanpa menulis..memang yakin kita akan lupa balik apa yang kita belajar..x caya sudah..cuba buat..So..cara yang baekkkkkkkk....anda baca nota anda..kemudian anda buat nota..xpun..anda baca nota..anda ingat..dan anda tulis balik apa yang anda ingat..ini dapat melatih minda untuk menghafal..kan senang!!

next..

7)LETAK AIR OR MAKANAN KAT SEBELAH

macam saya..saya suka letak air..teh ais..or nescafe ais kat sebelah meja study saya..bersama wafer yang saya beli dekat gerai sebelah koperasi..hihihihihi..

haha??x tau wafer ngan teh ais tu hape?..teruk betoiiii..ni ha..


ini teh ais..sedappppp!

***********

saya xnak letak gambar wafer..hohoho

next..kenapa saya perlu letak 2 benda ni atas meja saya..sebab..kalu saya bosan or tension..automatik saya akan capai benda ni..tapi saya x pernah gemuk..jadi saya x perlu risau untuk makan banyak mana pon..sila la belanja saya...

lagi 1 kan..ini fakta yang saya buat..

"SEMAKIN SAYA STUDY, SEMAKIN SAYA LAPAR!".hehehehehe

8) REST KEJAP KALAU DAH PENAT

ha..x yah la dok rajen sangat nak study sampai penatpenat..at least rehat la kejap lepas 10minit study tu..naknak lagi kalau subjek tu susah bagai..kalu macam saya..nak rehat..saya akan buat perkara yang mulamula entri ni..hohoh..sila tengok ke atass...

saya akan bukak sliding door..and mencari kucingkucing yang sedang melintas didepan rumah..yng comel je saya amik..yang x comel dan berkurap..sila teruskan perjalanan anda..eakkk..

xpon..bukak web site iluvislam tu..banyak sikit informasi yang dapat.. xpon...



**********

erk..

ini normal bg seorang Nor Hidayah Munirah..

hahahahaha..besela kalu dah penat kan..

9) BACA DOA PENUTUP DAN REFRESH BALIK

last sekali kalu dah habsi dah stud atau dah x larat..tutup lah buku anda..dan baca doa penutup..x pon..sekadar Alhamdulillah pon dah ok..bersyukur sebab dapat jugak study kan..and kalu anda dah tutup buku tu..cuba la imagine apa yang anda dah bace...maksudnya..refresh balik la...cenggitu...

********************************************************

perlu diingatkan..setiap orang mempunyai cara belajar sendiri okey..dan inilah cara saya dan saya selesa dengan cara ini..

anda pula bagai mana?....

-THE END-


Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Sudilah untuk meninggalkan komen berkenaan entry saya. Insha Allah saya akan membalasnya. Terima kasih.. ❤️❤️