Ahad, 21 Ogos 2011

Puding karamell..ohohoho...~~

Assalamualaikum..

hari ni cadang nak pg bazar..rase macam nak makannnnnnnnn..

PUDING KARAMEL!!

ngeh3...

bukan ape..sebelum ni pun dah pernah makan dah..dah banyak kali dah..tapi..entah la..rase macam nak makan lagi..kali ni..nak beli 2..hahahahaha..lagipun murah je..

tadi search cara nak wat puding karamel ni dekat google..same je bahan dia..tapi sy konfius sikit kuantiti bahan tu untuk berapa hidangan..kang kuantiti banyak, kek nyer terkecik pulak..x pasalpasal kencing manis..hahahahahahhaha..

(-.-')..erk..

last2 jumpe lah jugak..tp ni untuk saiz 22cm..entah btol ke tidak..xpe..nanti boleh cube banyak kali sampai jumpe kuantiti ramuan yang sebenarnye ye..hihihihih..^^

bile dah jumpe tu..ape lagi..cari buku la...dah la buku baru lak tu..bajet buku tu nak guna untuk salin waktu kuliah nanti..hmmm..hentam je la...

duk salin punye salin..ish..asal rase mcm buruk je tulisan ni..tambahan lak dengan senget benget...lastlast..hamik kau..aku copy paste je..dedicated tu website Norzailina punyer blogg..hahahahha..maaf la tuan blog..sy copy paste sb sy berminat dengan puding awak..hihihi..

berikut adalah resepi untuk puding karamel tersebut...

PUDING KARAMEL ALA SUKA HATI^^


Bahan-bahan :

6 biji telur
80 gm gula kaster
25 gm tepung kastard
15 gm tepung jagung
410 ml susu cair
410 ml air
1 camca teh vanila
80 gm gula pasir
100 ml air


Cara membuatnya :



1. Pukul telur dengan gula kaster hingga gula larut.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung, kacau sebati.
3. Tuangkan susu, air dan vanila; kacau rata-rata.
4. Jerang gula dan air hingga menjadi gula hangus.
5. Tuangkan ke dalam acuan berukuran 22 cm yang sudah dilengser dengan marjerin.
6. Tapiskan campuran telur ke atas gula hangus.
7. Kukus selama 35-40 minit atau hingga masak...



YEAYYYY...dah masak!!!!


inilah hasilnya kalau dah siap....gambar ni sy dapat dari Mr.Google..hehehehe



adeh..sedapnye..x sabar lah pulak..

--------------------------------------------------------------------------------------------------
alamakkkk..

dah pkul 5 suku dah ni..sy nak solat dulu..dan bersiapsiap untuk ke bazar yang berdekatan..amboih..hahahahaha

papai...Selamat Berbuka Semua....^^

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

Sudilah untuk meninggalkan komen berkenaan entry saya. Insha Allah saya akan membalasnya. Terima kasih.. ❤️❤️